10 VPO Y L. COMERCIAL

Share
  • LOCATION: Lavapiés. Madrid
  • YEAR: 2000
  • IN ASSOCIATION WITH: Francisco Domouso
  • PHOTOGRAPHY: Ángel Baltanás

The building is located on an L-shaped plot of land with façade on the street of Lavapiés. It is included into the initial area to be expanded within the Historic Quarter, which consists of many small façade buildings separated by partition walls that make up entire closed blocks.

This is a four-storey building destined for collective housing with five bays remarkably parallel to Lavapiés Street. There are three flats per floor: a pair with two-bedrooms that face the main façade of the patio and Lavapiés Street respectively and the last one with just one bedroom. All of the houses are articulated around the patio and the vertical communications core located in the main bay.

The building has been intended to be typologically integrated in its surroundings, by using a classical architectural language;  for this  reason, many elements like a stone plinth, wooden framed balconies rhythmically repeated on the façade and white stucco finishings, have been included in the planning.

The light grey granite plinth with deep borders provides quite a consistent appearance. The superior crowning of the plinth, agranite listello simulating a corbel, points to the access to the building andthe stores downstairs.

 All the windows openings on the facades of the houses are big, bright and rythmically repetitive. All the carpentry work is made of Iroko wood finished with bibs and metallic trims.

Flat white stucco work on the façade is crowned with acoping made of artificial stone. In general terms, the façade of the blue patiokeeps the same characteristics of the main façade.

Responding to the surrounding urban environment where the building is located, it should be a solid classical construction, out of design and far from temporary inconsistent architectural trends. For this reason, we may characterize this as very bright and serene construction. The stone plinth, the white stucco façade and the wooden carpentry work make the building to be part of the urban environment. However very clear and precise details like carpentry and iron work as part of a distinctive architectural intention have been included into the general planning since the very beginning of theproject.