AMPLIACIÓN MUSEO SOROLLA

Share
  • LOCATION: MADRID
  • YEAR: 2016
The purpose of the action is to provide complementary facilities to the current headquarters of the Sorolla Museum making it more functional and effective, getting to integrate all its dependencies into a recognizable whole as a single organism.

All physical barriers have been eliminated making accessible all the interior spaces of the Museum for both public and private use. The garden is out of this correction of architectural barriers since its elimination would entail a strong patrimonial affectation.

Extension

The compositional problem is obvious; the agreement between a perimeter of strong irregularity and an internal Cartesian system that allows to define the routes and interior spaces in a clear and precise way.

We look for a container of naked simplicity obtained from the most absolute interior geometry that will be reinforced with the unequal upper light, which, sometimes more intensely and other times in a more subtle and soft, will highlight the clean edges of its defined geometry. The skylights will appear where they are needed not only for their function, but as reinforcement of the interior geometry. A white world, simple in the planimetry, and more complex and plastic in the pieces that build the luminous coronations of the spaces. A white world that waits for the art that decides to choose it as a support.

The spaces are graduated in such a way that they can offer the necessary versatility not only to accommodate different uses, but to be used partially. The clarity of the internal organization allows the articulation of the various elements of the program in different volumes, while allowing an overall understanding of the whole, a question is necessary in any center for public use.

In contrast to the airtight or better said absence of exterior, the luminous interior is finished in white marble and in stucco. The palette of materials used is very short. Three materials: stucco, marble and wood. Two colors: white and the one of the wood finally chosen. The basic idea: Do not distract the attention, the achievement of neutral spaces. It will be the daylight or the night, and the visitors, those who generate the necessary heat and life in the projected spaces.

The exhibition rooms and the restoration workshop enjoy natural zenithal lighting through skylights located in the center of them. Suspended diffusers in which an indirect artificial lighting system is incorporated protect the works of art from sunlight. The installation of electrified rails has also been foreseen in the lower perimeter of these diffusers, which provide the rooms with greater flexibility of use and compartmentalisation to the rooms. A set of skylights provided with solar control mechanisms are distributed throughout the rest of the projected rooms and distributive areas of the center, flooding them with light and shadow, and marking and ordering with their presence the different uses and routes of the projected architecture. The placement of the collections warehouse itself and the storage of goods under the strict footprint of the building immediately above, allows the entire patio area to be released for the rest of the program's uses. Thus, all premises for public or private use have natural lighting.

The creation of a courtyard at the end of the "interior street" of access to the extension covered with large white marble plates and which is intended to be opened whenever the weather permits, serves as a decompression right at the point of most architectural tension of our proposal, and connects us with a temporary space wink with the House Museum (Andalusian patio) and with the painting: Nude "Después del baño", one of our favorites in Sorolla.

The auditorium is designed with removable and stackable chairs. In this way its function is not conditioned to a single use, being able to be used as additional exhibition hall, classroom for workshops of activities or other purposes.


House Museum

The problem is the limitation that its historical building condition supposes in terms of the provision of museum services in all its extension and guarantee. On the other hand, integral restructuring, renovation and / or rehabilitation of some of its spaces are necessary due to the fact that they have become obsolete or because of the new location of uses that the new extension implies. The necessary provision and / or renovation of facilities that allow a better functioning of the building as a House Museum is another of the main objectives of the planned action.

On the other hand, making the current building accessible, without architectural barriers, is an old demand formulated by the visitors and a programmatic obligation of the contest. The new projected vertical communications core effectively solves this aspect by installing a panoramic hydraulic lift, executed with doors and transparent laminated glass cabin.

As for the way of acting in the area of the House Museum, it will always respect the historical condition of the building, recovering those rooms that are clumsily manipulated to their original condition (access area - Andalusian patio). In the areas of forced manipulation and without references to their original state, more free solutions are proposed but maintaining a neutral tone in their design and material configuration.

Next we indicate the strengths of the proposal that we present:

Semi-ground plant. The entire plant is accessible for people with reduced mobility. A perimeter circulation of the Andalusian patio has been achieved. By replacing the enclosing carpentry of that patio with others of the galandage type (retractable), and allowing an opening of 100%, the total incorporation of the reception area into the same as it was conceived by Sorolla is achieved.

The opening of a small gap that communicates directly with the ticket offices and the reception area could lead to a better orientation and organization of visitor flows. It has not been written in this way because of the historical nature of the wall and of the space to intervene, but it is proposed to value its opening by the competent technicians and / or organisms.

Ground floor. The entire plant is accessible for people with reduced mobility.

First floor. The entire plant is accessible for people with reduced mobility. Its distribution is altered eliminating the bottom bag effect of room VII. The inclusion of a buffer room next to the new vertical communications center qualifies and clarifies the circulations and use of the plant, at the same time as it improves the clumsy volumetry of room IV.

As for the "style" used in the renovated parts of the plant, the language of the same is maintained.

Second floor. The entire plant is accessible for people with reduced mobility. It is completely renewed considering a distribution that allows maximum flexibility in the use of it. The office of monitors is proposed in the tower, it is equipped with the necessary facilities to be used as an occasional classroom. On the outside terrace, the installation of laminar glass railings is envisaged, which together with the execution of a floating pavement made of natural stone slabs, allow its use as an exterior classroom.