CULTURAL CENTRE AND MUSIC SCHOOL

Share
  • LOCATION: Meco. Madrid
  • YEAR: 2002-2006
  • IN ASSOCIATION WITH: Francisco Domouso
  • PHOTOGRAPHY: Ángel Baltanás

The building results in a compact plan that adapts itself to the geometry of the existing terrain and occupies its lower and southern part. Likewise, the building adapts to the existing topography in a steep slope, arranging its program of uses in a stratified way, within dependent layers with different uses.  As a result of all this, that the building organizes itself with two entrances located in the opposite facades (south and north facades) and different floors (semi-basementlevel and bottom level). Each of these entrances gives access to clearly differentiated uses.  An empty space runs longitudinally within the building, merging uses and levels and permits a complex use and perception of it. This vacuum presents itself as the place of principal communication in the interior of the building, describing it spatially and qualifying it as a public building as it widens its limited interior surface area.

The action opts for a volume of well defined contours which is able to affirm its autonomy against a residential heterogeneous and recent environment of family housing in a suburb with no architectonic interest, and other traditional housing withwhich we have tried to create a dialogue. The popular abstraction is chosen asa composition strategy at the elevations. The gaps appear where they are needed by the interior uses or the views, as in the popular traditional architecture, always abstract. Plinths and frames are solved with our contemporary material:"reinforced concrete"; the white stuccos, as well as the scale and the volumetric treatment of the projected building, collaborate in the insertion in Meco Town.